Zupa-krem marchwiowo-kalafiorowa na ostro
Składniki:
1 łyżka oliwy z oliwek
1 mała cebula, posiekana
5 szklanek ciepłej wody
2 łyżki bulionu warzywnego
1 główka kalafiora, posiekana
8 średnich marchewek, obranych i posiekanych
1 1/2 łyżeczki curry w proszku
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1 łyżeczka przyprawy Garam masala
1 łyżeczka soli
śmietana 18%
Przygotowanie:
Rozgrzej olej na średnim ogniu i smaż cebulę przez ok. 3 minuty lub do miękkości. Rozpuść kostkę bulionową warzywną w wodzie i połącz bulion
z cebulą. Dodaj pozostałe składniki do garnka, wymieszaj a następnie zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu przez
ok. 20 minut lub do momentu, kiedy warzywa będą miękkie. Całość zmiksuj
za pomocą blendera na gładką masę. Tuż przed podaniem daj na środek talerza łyżkę śmietany.