Zapiekana kiełbasa w sosie cebulowym
Dzisiaj przedstawiam bardzo prostą i smaczną „zapiekankę”. W tym daniem poradzi sobie nawet laik! Biała kiełbasa zapiekana w sosie cebulowym potrafi zadowolić smakowo nie jednego śmiertelnika. Kupując białą kiełbasę kieruję się smakiem. Ważne by kiełbasa miała dużą zawartość mięsa w mięsie :). Odpuście sobie kiełbasę białą, która kosztuje 8-9 zł za kilogram. Najlepsze kiełbasy są z domowych wyrobów lecz nie każdy ma do takich dostęp. Ja kupiłem białą kiełbasę w jednym znanym sklepie, który ma swoje wyroby oraz wędzarnie. Kiełbasa bardzo smaczna wyrabiana z czosnkiem niedźwiedzim. Wracamy do przepisu.
Składniki:
– 1 kg białej kiełbasy
– 3 duże cebule
– 250 ml śmietanki
– 50 gram masła
– kilka plastrów żółtego sera
– majeranek, pieprz i sól dla smaku
Przygotowanie:
Sos
Kroimy cebule w kostkę i smażymy na rozgrzanym maśle. Gdy cebula się zeszkli wlewamy mieszając śmietankę. Całą bazę doprowadzamy do wrzenia na małym ogniu. Na koniec doprawiamy dla smaku.
Kiełbasę układamy w naczyniu żaroodpornym. Zalewamy całość naszym sosem i układamy plastry sera. Całość zapiekamy 30 minut w piekarniku w 180C. Myślę, że jeżeli ktoś nie przepada za kiełbasą to po spróbowaniu jej w takiej formie zmieni swoje zdanie.