Chili – ostry lek.
Pieprz chili to nie tylko ostra przyprawa. Jak wykazują badania może mieć ona istotny wpływ na nasze zdrowie. Ta ostra przyprawa, tak chętnie stosowana w kuchni meksykańskiej oraz w Ameryce Południowej, stała się znana na całym świecie nie tylko ze względu na swój niepowtarzalny smak, ale również z powodu swych leczniczych właściwości. Ten ostry pieprz uważany był już za skuteczny środek pozwalający opóźnić proces starzenia się, stosowano go przeciwko pasożytom jelitowym oraz jako lek zwiększający płodność.
Jakie korzyści dla zdrowia ma ta ostra przyprawa w świetle współczesnych badań?
Pieprz chili to przede wszystkim przyprawa bardzo dobrze wpływająca na płuca. Zalecany jest w przypadku zapalenia oskrzeli oraz rozedmy płuc. Ostra przyprawa sprawia, że w płucach wydzielają się płyny rozcieńczające śluz oskrzelowy. Inną zaletą chili jest działanie przeciwbólowe. Wyciąg z pieprzu już w dawnych czasach bywał traktowany jako lek na ból zębów. Badania potwierdziły, że w tej ostrej przyprawie znajdują się składniki łagodzące ból.
Ostre przyprawy mają wiele zalet. Pobudzają apetyt, przyspieszają proces przemiany materii, mogą mieć też korzystny wpływ na serce. Im umiejętniej dobrane do dania, tym lepszy efekt połączony jednocześnie z ogromnymi korzyściami dla zdrowia.