sałatka z tuńczykiem
Składniki:
sól i pieprz
45 dkg makaronu typu kolanka
3 łodygi selera, drobno posiekane
1/2 szklanki pokrojonej czerwonej cebuli
1/2 szklanki posiekanej natki pietruszki
1 starta marchew
(30 dkg) 1 puszka tuńczyka w sosie własnym, odsączyć rybę na sitku
1/2 szklanki majonezu
1/4 szklanki jogurtu naturalnego
1 łyżka octu winnego
Przygotowanie:
Ugotuj makaron al dente, przelej zimną wodą i zostaw na durszlaku do wystygnięcia.
W międzyczasie połącz posiekany seler, cebulę, natkę pietruszki, startą marchew oraz tuńczyka w dużej misce. Na końcu dodaj makaron i całość wymieszaj. W małym naczyniu przygotuj sos z majonezu, jogurtu i winnego octu. Przypraw solą i pieprzem do smaku. Polej nim połaczone w misce składniki i dobrze wymieszaj.
Przechowuj w lodówce, jeśli masz zamiar podać za kilka godzin lub następnego dnia.