Kulki rybne w zalewie octowej
Składniki na farsz:
– 1 kg filetów z ryby
– 1 duża cebula
– 1 bułka
– 2 jajka
– 2 ząbki czosnku
– 1 i 1/2 szklanki tartej bułki
– olej
– przyprawa do ryb
– sól, pieprz
Składniki na zalewę octową:
– około 1 litr wody
– 1 średnia marchewka
– 1 średnia cebula
– 1/2 szklanki octu
– 2 łyżki cukru
– 1 i 1/2 łyżki soli
– 3 liście laurowe
– 10 ziaren czarnego pieprzu
– 6 ziaren ziela angielskiego
Sposób przygotowania farszu rybnego:
Cebulę i czosnek obieramy z łusek i kroimy w dużą kostkę. Moczymy bułkę w wodzie, czekamy aż dokładnie nasiąknie, a potem odciskamy. Filety rybne rozmrażamy i także odsączamy z wody. Jeśli ryba ma skórę i ości należy je pousuwać. Następnie rybę wraz z bułką cebulą i czosnkiem mielimy w maszynce do mięsa i do powstałej w ten sposób masy dodajemy dwa surowe jajka, przyprawę do ryb, sól i pieprz. Całość dokładnie mieszamy i formujemy niewielkie kulki, po czym rozgrzewamy na patelni olej , obtaczamy przygotowane wcześniej kulki rybne w bułce tartej i obsmażamy równomiernie z każdej strony.
Sposób przygotowania zalewy octowej:
Średniej wielkości cebulę obieramy z łusek, opłukujemy i kroimy w półplasterki, a średnią marchew obieramy i kroimy na plasterki. Do garnka z wodą wlewamy ocet, dodajemy cukier i sól, oraz pokrojone warzywa, 3 liście laurowe, 10 ziaren czarnego pieprzu i 6 ziaren ziela angielskiego. Następnie całość dokładnie mieszamy, czekamy aż się zagotuje, po czym gotujemy tak przez około 3 minuty i ostudzamy.
Obsmażone wcześniej kulki rybne przekładamy do wysokiego naczynia i zalewamy ostudzoną zalewą octową. Rybę w zalewie wkładamy na 24 godziny do lodówki. Podajemy na zimno jako przekąski.