Dania mięsneKolacjaNowe przepisyPrzystawkiRybyŚniadanie

Kulki rybne w zalewie octowej

Składniki na farsz:

– 1 kg filetów z ryby

– 1 duża cebula

– 1 bułka

– 2 jajka

– 2 ząbki czosnku

– 1 i 1/2 szklanki tartej bułki

– olej

– przyprawa do ryb

– sól, pieprz

Składniki na zalewę octową:

– około 1 litr wody

– 1 średnia marchewka

– 1 średnia cebula

– 1/2 szklanki octu

– 2 łyżki cukru

– 1 i 1/2 łyżki soli

– 3 liście laurowe

– 10 ziaren czarnego pieprzu

– 6 ziaren ziela angielskiego

 

Sposób przygotowania farszu rybnego:

Cebulę i czosnek obieramy z łusek i kroimy w dużą kostkę. Moczymy bułkę w wodzie, czekamy aż dokładnie nasiąknie, a potem odciskamy. Filety rybne rozmrażamy i także odsączamy z wody. Jeśli ryba ma skórę i ości należy je pousuwać. Następnie rybę wraz z bułką cebulą i czosnkiem mielimy w maszynce do mięsa i do powstałej w ten sposób masy dodajemy dwa surowe jajka, przyprawę do ryb, sól i pieprz. Całość dokładnie mieszamy i formujemy niewielkie kulki, po czym rozgrzewamy na patelni olej , obtaczamy przygotowane wcześniej kulki rybne w bułce tartej i obsmażamy równomiernie z każdej strony.

Sposób przygotowania zalewy octowej:

Średniej wielkości cebulę obieramy z łusek, opłukujemy i kroimy w półplasterki, a średnią marchew obieramy i kroimy na plasterki. Do garnka z wodą wlewamy ocet, dodajemy cukier i sól, oraz pokrojone warzywa, 3 liście laurowe, 10 ziaren czarnego pieprzu i 6 ziaren ziela angielskiego. Następnie całość dokładnie mieszamy, czekamy aż się zagotuje, po czym gotujemy tak przez około 3 minuty i ostudzamy.

Obsmażone wcześniej kulki rybne przekładamy do wysokiego naczynia i zalewamy ostudzoną zalewą octową. Rybę w zalewie wkładamy na 24 godziny do lodówki. Podajemy na zimno jako przekąski.

kulki rybne w zalewie octowej

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress