Jajecznica z tofu z dodatkiem awokado i rukoli
Składniki na porcje dla dwóch osób:
– około 200 g tofu
– rukola
– jedno awokado
– oliwa z oliwek
– sok z cytryny
– 2 łyżki masła
– 4 jajka
– posiekany szczypiorek
– sól, pieprz
Przygotowanie tofu:
Tofu potrzebne do przyrządzenia jajecznicy powinno być właściwie osuszone. Można to zrobić bezpośrednio przed użyciem, albo dzień wcześniej. Jeżeli nie mamy wystarczająco czasu i chcemy jak najszybciej przygotować posiłek obkładamy twarożek papierowymi ręcznikami z każdej strony i odczekujemy, aż wytrąci się wilgoć. Kiedy ręczniczki całkowicie się zamoczą czynność powtarzamy, a następnie odstawiamy serek na talerzyku na około 20 minut, by pozbył się reszty wody.
Bardziej miękkie tofu otrzymamy jeśli przygotujemy je dzień wcześniej. W tym celu na talerzyku kładziemy kilka warstw papierowych ręczników i na nich umieszczamy twarożek. Przykrywamy go również kilkoma warstwami ręczniczków i odstawiamy. Kiedy ręczniki całkowicie się zamoczą wymieniamy je na nowe, ale tylko te na talerzyku i tofu już bez przykrywania wstawiamy na całą noc do lodówki. Następnego dnia tak przygotowany twarożek powinien być bardziej miękki i pozbawiony zbędnej wilgoci.
Przygotowanie jajecznicy:
Na początek zajmujemy się przyrządzeniem sałatki. Płuczemy rukolę i układamy na talerzykach. Obieramy awokado, kroimy na kawałki i układamy na rukoli. Następnie skrapiamy sokiem z cytryny, lekko doprawiamy solą i pieprzem, oraz polewamy oliwą z oliwek. Przygotowane wcześniej i odsączone tofu kroimy na kawałki, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy na maśle około 2 minuty z każdej strony do lekkiego zrumienienia. Przyrumienione tofu układamy na talerze, a na patelni rozbijamy jajka, dodajemy świeży szczypiorek i doprawiamy solą i pieprzem jednocześnie energicznie całość mieszając. Kiedy jajka się zetną zdejmujemy je z ognia i przekładamy na talerzyk z tofu awokado i rukolą. Tak przygotowane śniadanie podawać możemy dodatkowo z ciepłymi grzankami posmarowanymi masłem.